Haptonomie kind

Haptonomie kind

Haptonomie voor kinderen is geschikt bij uiteenlopende problemen. Heeft je kind gedragsproblemen, faalangst, slaapproblemen of gaat het om een andere reden niet goed met hem of haar? Dan kan ik mogelijk veel voor jullie betekenen. Haptonomie  onderscheidt zich door een combinatie van aandacht voor interactiedynamiek(en) waarvan het kind deel uitmaakt én de aandacht voor balans (in brede betekenis van het woord). Uitgangspunt hierbij is dat emoties een belangrijke aansturing zijn voor gedrag. Emoties worden onder andere expressief gemaakt in houding, beweging, mimiek, stem én de manier waarop je met anderen omgaat. Deze expressie is gedrag waaraan we af kunnen lezen hoe het met je kind gaat.

We voelen, denken en handelen de hele dag. Deze drie grootheden beïnvloeden elkaar ook de hele dag door. De balans tussen doen, denken en voelen bepaalt het gedrag van het kind
en hoe het zich ontwikkelt. Als deze balans er is, is er vaak niks aan de hand. Als je kind echter problemen ervaart, is er vaak een disbalans tussen denken, voelen en doen te zien. Ik probeer erachter te komen waar de disbalans precies zit en wat je kind nodig heeft om deze te herstellen. De ervaring leert dat deze benadering snel effect heeft en op de langere termijn ook doorwerkt.

N.B. Ik werk regelmatig met ouder en kind samen. Daarbij is het praktisch goed mogelijk als therapeut anderhalve meter afstand te bewaren, de norm die de overheid al enige tijd hanteert in verband met corona. Het is hierdoor én door alle andere maatregelen die ik tref, een veilige vorm van therapie waarbij de effectiviteit gewaarborgd blijft.

"We worden als voelers geboren en vaak tot denkers gemaakt".

Werkwijze

In de sessies onderzoeken we wat je voelt en onderzoeken we wat we kunnen doen aan de dingen die niet fijn zijn. Dit doen we met haptonomische spelvormen. Bij 85% van de kinderen worden de klachten verholpen door het doen van haptonomisch spel! Ik gebruik verschillende materialen en spelvormen, afhankelijk van de vraag. Omdat ouders/primaire verzorgers een belangrijke rol vervullen in het leven van hun kind, betrek ik hen ook bij de begeleiding. Jongeren vanaf zestien jaar mogen kiezen of ze dit willen. Als je kind hier start, stuur ik van te voren een vragenlijst op die je als ouders in kunt vullen. Zo ben ik alvast op de hoogte van belangrijke dingen en kunnen we in de eerste sessie al snel aan de slag.

Review

Ik kwam bij Charlot  omdat ik slaapproblemen had en erg onzeker was. Nu ben ik veel zelfverzekerder en gaat slapen veel makkelijker. Daar heeft Charlot me heel erg mee geholpen.
Bedankt voor je hulp Charlot. - meisje, 11 jaar

Hier vind je alle reviews.

Haptonomie voor kinderen is onder andere geschikt bij

- gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief of teruggetrokken gedrag, maar ook eetproblemen)
- angsten, zoals faalangst of sociale angst
- weerbaarder worden
- het uiten van hun gevoel
- slaapproblemen
- psychosomatische klachten
- (onverwerkte) trauma’s
- disbalans in cognitieve en emotionele ontwikkeling
- pestgedrag (pesters en gepesten)
- hechtingsproblemen

Als er problemen zijn in de ouder-kindinteractie, bied ik bij kinderen tot circa acht jaar naast haptonomie voor kinderen ook haptonomie voor kind en ouder(s) aan. Ook bied ik kindercounseling aan. Samen met de ouder(s) en het kind bespreek ik welke vorm van begeleiding het beste aansluit en wenselijk is. Haptonomie voor kinderen bied ik ook aan bij Ik Ben Ik Doe in Beuningen.

Neem gerust contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.

Afbeelding haptotherapeut met kind in Nijmegen