Haptonomie volwassene

Heb je last van burn out klachten, stress, slaap je slecht of zit je om een andere reden niet goed in je vel? En woon je in Nijmegen of in de omgeving van Nijmegen? Dan kan ik als haptotherapeut mogelijk veel voor je betekenen. In de haptonomie staat de ontwikkeling van het voelend vermogen centraal. Door de affectieve manier van contact maken ervaar je dat je er helemaal mag zijn, met alles wat er van binnen leeft.   Met behulp van haptonomische begeleiding creëer je meer evenwicht tussen denken en voelen. Daardoor kun je je keuzevrijheid vergroten en meer balans gaan ervaren in je dagelijks leven.

"Een aanraking zegt meer dan duizend woorden".

Aanraking is een belangrijk aspect binnen de haptonomie voor volwassenen. Door de affectieve aanraking word je je bewust van je lichaam en krijg je meer contact met je gevoelens. Dit helpt je om beter naar je lichaam te luisteren, waardoor je je grenzen beter gaat voelen en kan aangeven. Zo kun je je veerkracht, vitaliteit en zelfvertrouwen vergroten. Het toelaten van moeilijke gevoelens is zeker niet makkelijk, maar het is soms wel nodig. Als je ook je moeilijke gevoelens en emoties kunt toelaten, ontstaat er ruimte om te helen en te zijn wie je werkelijk bent. Daardoor kom je meer in je kracht te staan, kun je burn out klachten overwinnen. Ook weet je dan beter welke keuzes je wilt maken en dat geeft vrijheid.

"Vertel me iets en het waait door me heen, laat me iets zien en ik weet het morgen nog, laat me iets voelen en ik weet het mijn hele leven."
- Lao Tse

Naast het gesprek en de aanraking werk ik met oefeningen in de ruimte. Daarbij wordt voelbaar welke posities ten opzichte van de ander je al goed in kunt nemen en in welke posities je nog iets te ontwikkelen hebt. In de sessies wordt een koppeling gemaakt naar het dagelijks leven, zodat je de ervaringen kunt plaatsen en integreren in je dagelijks leven.

Haptonomie voor volwassenen is onder andere geschikt als je

- niet lekker in je vel zit
- moeite hebt met het herkennen en uiten van gevoelens
- overspannen of burn-out bent
- slaapproblemen hebt
- het moeilijk vindt je grenzen aan te geven
- lichamelijke klachten hebt waar geen medische oorzaak voor is
- moeite hebt met intimiteit en nabijheid
- een laag zelfbeeld hebt of onzeker bent
- vragen hebt rondom ouderschap
- zingeving zoekt

Review

Haptotherapie zorgde ervoor dat ik uit m’n comfortzone werd gehaald. Dit is alles behalve prettig maar des te leerzamer. Door het volgen van deze therapie werd ik me bewust van mijn gedrag en teruggezet naar mijn gevoel. Hierdoor begrijp ik nu een stuk beter wat ik nodig heb om een goede leefomgeving te creëren en te behouden.
Charlot is een superfijne therapeut. Ze luistert enorm goed en durft te zeggen waar het op staat. Leren voelen kan alleen maar met een therapeut die een goede vertrouwenssfeer creëert en handelt/begeleidt vanuit rust.

Lees verder voor meer reviews.

Informatie over burn out klachten

Een burn-out heb je niet zomaar. Het is een proces waarin je langdurig over je grenzen bent gegaan. Dit begint met langdurige stressklachten, vervolgens treedt er overbelasting op. Als je te weinig aandacht besteedt aan deze klachten en maar doorgaat, raak je overspannen. En wanneer je nog langer doorgaat in dit patroon waarbij je roofbouw pleegt in lichamelijk en in geestelijk opzicht, kan dit uiteindelijk resulteren in een burn-out. Een burn-out is dus het gevolg van langdurige overbelasting, waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput bent geraakt. Dit maakt dat je veel klachten ervaart, zoals ernstige vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, angsten en/of depressieve klachten. Als je daadwerkelijk een burn-out hebt, treedt blijvende schade op. Dit kunnen zowel lichamelijk klachten als geestelijke klachten zijn. Daarom is het van groot belang een burn-out te voorkomen en op tijd goede hulp te zoeken.

Regelmatig krijgen we te horen dat mensen met burn out klachten zwak zouden zijn. Dat is echter absoluut niet het geval. Het hangt niet alleen van de omstandigheden af of je een burn out krijgt of niet. Uiteraard speelt onze prestatiemaatschappij waarin zowel op werkgebied als privé veel van ons verwacht wordt, een rol bij het ontstaan van een burn out. Maar daarnaast spelen persoonlijke eigenschappen een belangrijke rol. Mensen die burn out klachten hebben (gehad) zijn vaak perfectionistisch, zeer gedreven en betrokken bij wat ze doen. Ze zijn prestatiegericht, hebben een groot gevoel van verantwoordelijkheid en zijn daadkrachtig. Dit zijn stuk voor stuk kernkwaliteiten waar je ver mee kunt komen, maar ze zijn doorgeslagen bij deze mensen waardoor de balans zoek is geraakt. Het is moeilijk om het patroon van hoge stress en maar doorgaan te doorbreken, maar het is wél mogelijk.

In mijn praktijk kom ik veel mensen met burn out klachten tegen. Haptonomie is een zeer geschikte therapievorm bij burn out gerelateerde klachten. Ik help mensen in eerste instantie om te stabiliseren waarbij de hoge mate van stress wordt afgebouwd. Hierdoor wordt het gejaagde gevoel minder en komen ze op een dieper niveau in contact met hun gevoel. Ze gaan daarbij meer ruimte en rust ervaren. Vervolgens werken we aan het blijvend doorbreken van het patroon van maar doorgaan. Zo kan er een andere kwaliteit van leven voor in de plaats komen waarbij ze weer keuzevrijheid kunnen gaan ervaren. Daardoor kunnen ze keuzes maken waarbij ze beter voor zichzelf gaan zorgen. Dat maakt dat ze meer draagkracht gaan ervaren en vitaler worden.

Wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.

Beeldje HaptonomiePlus, praktijk in Nijmegen waar veel mensen met burn-out klachten komen