Speltherapie kind en ouder(s)

Inleiding

Kinderen opvoeden is leuk maar zeker niet altijd makkelijk. Ervaar je problemen in de interactie met je kind en woon je in (de buurt van) Nijmegen? Dan kan ik mogelijk veel voor jullie betekenen. Is je kind vaak boos of opstandig? Of vertoont je kind claimend gedrag, waarbij hij of zij erg aan je hangt en angstig is in het contact met andere mensen? Als dit gedrag langere tijd aanhoudt kan het belangrijk zijn om daar even extra ondersteuning bij te krijgen. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind zich goed kan blijven ontwikkelen. Kortom: als je hulp wilt voor de gedragsproblemen van je kind of de relatie met je kind wilt verbeteren, is deze vorm van speltherapie mogelijk iets voor jullie. Het is een speelse vorm van hulp die kortdurend en effectief is. Ook indien je handvatten wilt hoe je met bepaald gedrag van je kind het beste om kunt gaan, kun je bij me terecht.

N.B. Ik werk regelmatig met ouder en kind samen. Daarbij is het praktisch goed mogelijk als therapeut anderhalve meter afstand te bewaren, de norm die de overheid al enige tijd hanteert in verband met corona. Het is hierdoor én door alle andere maatregelen die ik tref, een veilige vorm van therapie waarbij de effectiviteit gewaarborgd blijft.

"Het was een cadeautje voor ons allebei om de sessies samen te doen. Mijn dochter vond het altijd leuk om naar Charlot te gaan. De oefeningen voelden voor haar als leuke spelletjes, maar gaven ook veel inzicht (zelfs voor een kind van 7!). Ik ben blij dat we dit traject (12 sessies) gevolgd hebben en zou het iedereen aanraden die een gevoelig kind heeft. Ik zou het überhaupt ieder kind gunnen om dergelijke lessen mee te krijgen in het leven". - Moeder van Lotte

Werkwijze

Speltherapie voor kind en ouder(s) is een mengvorm van haptonomie en sherborne. Hierin  bied  ik spelvormen aan voor ouder(s) en kind. Deze vorm van kindertherapie is geschikt voor kinderen tussen de drie en negen jaar. Tijdens deze sessies wordt snel duidelijk wat goed gaat en wat nog verder ontwikkeld mag worden. Spelenderwijs werken we aan de hulpvragen van het kind en/of de ouder(s). Daarbij speelt het verbeteren van de ouder-kindrelatie een belangrijke rol. Omdat ouders of verzorgers zo'n belangrijke rol hebben in het leven van hun kind, vind ik het essentieel om hen bij de therapie te betrekken. Samen met je kind doe je nieuwe ervaringen op waarbij je kind op een speelse manier werkt aan de dingen die hij of zij nog moeilijk vindt. De ervaring leert dat dit zorgt voor een afname van de problemen, waardoor een gezonde ontwikkeling bij je kind bevorderd wordt.

Na een aantal spelsessies vindt er een oudergesprek plaats, waarin ik videobeelden laat zien van de spelsessies. Het effect is vaak dat ouders op een andere manier leren kijken naar hun kind en de interactie tussen zichzelf en hun kind. Tijdens de oudergesprekken maken we een koppeling naar de dagelijkse opvoedsituatie. Naast inzichten die je opdoet, kun je als ouder handvatten krijgen hoe je op een goede manier met het moeilijke gedrag van je kind om kunt gaan. En zo verbetert de ouder-kind relatie en komt het kind beter in zijn/haar vel zit te zitten. Ouders ervaren weer dat opvoeden leuk is!

Speltherapie voor kind en ouder(s) is onder andere geschikt bij

- problemen in de ouder-kindrelatie
- hechtingsproblemen bij je kind
- opvoedkundige vragen/problemen
- gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief, claimend of teruggetrokken gedrag of eetproblemen)
- angstklachten bij je kind

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact me op.

afbeelding speltherapie bij HaptonomiePlus in Nijmegen