Haptonomie

Woon je in Nijmegen of in de omgeving van Nijmegen en zoek je hulp omdat je er zelf even niet uitkomt? Wil je weer meer in balans komen en helder krijgen wat ervoor nodig is om dit te bereiken? Dan is haptonomie mogelijk iets voor jou. Hieronder lees je meer over wat haptonomie is en wat deze hulpvorm voor je kan betekenen.

Wat is haptonomie

Haptonomie gaat over mensontwikkeling.
Wat is jouw verhaal?
Wie ben je?
Ben je geworden wie je werkelijk bent?
In de sessies staat jouw ontwikkeling centraal: waarom doe jij de dingen zoals je ze doet? En voel je de keuzevrijheid om anders te handelen? Welke patronen heb je ontwikkeld in de omgang met anderen en hoe verhoud jij je in contact met de ander? Ben je geneigd de kat uit de boom te kijken of stap je er meteen op af? Geef je makkelijk je grenzen aan? Durf je nee te zeggen of laat jij snel over je heen lopen? Handel je vanuit je hoofd of vanuit je gevoel en hoe is dat voor jou? In de sessies word je je bewust van je eigen patronen en leer je om hier op een voor jou goede manier mee om te gaan. Lees hier mijn eerste blog over haptonomie.

"Het beste dat je kunt worden ben je zelf!"

Onderstaand filmpje maakt prachtig duidelijk wat haptonomie is.

Naast het gesprek en de aanraking werk ik met ervaringsoefeningen. Daarbij wordt voelbaar welke posities ten opzichte van de ander je al goed in kunt nemen en in welke posities je nog iets te ontwikkelen hebt. In de sessies wordt een koppeling gemaakt naar het dagelijks leven, zodat je de ervaringen kunt plaatsen en integreren in je dagelijks leven.

Voor wie?

Ik bied haptonomische begeleiding aan voor volwassenen, voor kinderen en voor kind en ouder(s).

Haptonomie voor volwassenen kan zinvol zijn bij

- stress, overspannenheid of burn-out
- het leren kennen en uiten van je gevoelens
- slaapproblemen
- het leren omgaan met hoogsensitiviteit
- een gebrek aan zelfvertrouwen of onzekerheid
- het leren aangeven van je grenzen
- corona gerelateerde stress
- lichamelijke klachten hebt waar geen medische oorzaak voor is
- opvoedkundige vragen
- het leren maken van keuzes
- problemen met intimiteit en nabijheid
- rouw of verlies
- vragen rondom zingeving

Review haptonomie voor volwassenen

Haptotherapie zorgde ervoor dat ik uit m’n comfortzone werd gehaald. Dit is alles behalve prettig maar des te leerzamer. Door het volgen van deze therapie werd ik me bewust van mijn gedrag en teruggezet naar mijn gevoel. Hierdoor begrijp ik nu een stuk beter wat ik nodig heb om een goede leefomgeving te creëren en te behouden.
Charlot is een superfijne therapeut. Ze luistert enorm goed en durft te zeggen waar het op staat. Leren voelen kan alleen maar met een therapeut die een goede vertrouwenssfeer creëert en handelt/begeleidt vanuit rust.

Hier vind je alle reviews.

Haptonomie voor kinderen kan zinvol zijn bij

- gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief of teruggetrokken gedrag, maar ook eetproblemen)
- angsten, zoals faalangst of sociale angst
- weerbaarder worden
- het uiten van hun gevoel
- slaapproblemen
- psychosomatische klachten
- (onverwerkte) trauma’s
- disbalans in cognitieve en emotionele ontwikkeling
- pestgedrag (pesters en gepesten)
- hechtingsproblemen

Als er problemen zijn in de ouder-kindinteractie, bied ik bij kinderen tot circa acht jaar naast haptonomie voor kinderen ook haptonomie voor kind en ouder(s) aan. Ook bied ik kindercounseling aan. Samen met de ouder(s) en het kind bespreek ik welke vorm van begeleiding het beste aansluit en wenselijk is. Haptonomie voor kinderen bied ik ook aan bij Ik Ben Ik Doe in Beuningen.

Review haptonomie voor kinderen

Lieve Charlot,
Wat is het fijn om nu te kunnen zeggen dat het goed gaat met Sara. En daarmee bedoel ik niet dat het beter gaat, maar echt dat het goed gaat. Toen ze bij jou kwam was het net alsof er een donkere schaduw over haar was neergedaald, zo angstig was ze. Jij vertelde haar dat er niks mis is met haar, dat ze helemaal prima is zoals ze is. En dat ze daar echt in mag gaan geloven. Die boodschap verstond ze en hierdoor voelde ze zich veilig om te leren. Ze leerde grip krijgen op haar gevoelens. Daar kon ze beter woorden aan geven, ging ze tekenen en ze durfde ze te voelen.  Ook kreeg ze inzicht in welke rol haar gedachten spelen en hoe daarmee om te gaan. Ze leerde weer om in haar lichaam te wonen in plaats van in haar hoofd. Ik leerde als moeder om haar meer ruimte te geven, waardoor zij meer zelfvertrouwen opbouwde. Ze leerde om te kijken naar wat er allemaal wel goed gaat in plaats van niet. Al met al komt het er op neer dat ze zichzelf veel minder op de huid zit en in plaats daarvan een vriendin voor zichzelf geworden is. Daarbij vond ik het heel fijn dat ik als moeder niet buitenspel kwam te staan, maar mee leerde.
Veel dank en heel veel succes met je praktijk!

Haptonomie voor kind en ouder(s) is onder andere geschikt bij

- problemen in de ouder-kindrelatie
- hechtingsproblemen bij je kind
- opvoedkundige vragen/problemen
- gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief, claimend of teruggetrokken gedrag of eetproblemen)
- angstklachten bij je kind

Woon je in Nijmegen of omgeving en wil je meer informatie over wat ik als haptonoom voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.

Terug naar welkom bij HaptonomiePlus.