Jongerenpagina

Jongere sprngt over kloof, symbolisch voor jongerencoach en overwinnen van problemen.

Welkom op de jongeren-pagina van HaptonomiePlus!

Op deze jongeren-pagina vind je informatie over wat counseling bij HaptonomiePlus inhoudt en over wat jou bezig houdt. Deze pagina gaat over jou. Zit je niet lekker in je vel doordat je bijvoorbeeld problemen hebt op school of thuis? Of heb je last van angst, slaapproblemen of het gevoel dat je niet begrepen wordt? En woon je in Nijmegen of in de omgeving van Nijmegen? Dan is jongerencoaching bij HaptonomiePlus misschien wat jou kan helpen om weer goed in je vel te zitten! Het is een lichte vorm van therapie. Op de kindertherapie pagina lees je hier meer over.

Herkenbaar?

Van anderen hoor je waarschijnlijk wel eens dat je in de puberteit bent. In de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar verandert er veel. Je lichaam verandert, je gaat je eigen mening vormen en ook leer je van alles op het gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit. Het is in deze fase belangrijk je los te maken van je ouders en vrienden worden steeds belangrijker. Waarschijnlijk wil je graag met jongeren omgaan die op je lijken; die je begrijpen en hetzelfde over dingen denken of dezelfde dingen doen als jij. Iedere jongere wil er graag bij horen maar voelt dat lang niet altijd zo. Wist je dat veel jongeren in deze periode zich wel eens eenzaam of buitengesloten voelen?

Op school wordt er veel van je verwacht. Je moet van alles presteren en het kan zijn dat je met steeds meer tegenzin naar school gaat. Dit kan komen doordat je het er niet naar je zin hebt of omdat je moeite hebt om zo vroeg op te staan. Of gewoon omdat je liever andere dingen doet. Er zijn immers zoveel interessante dingen, zoals de computer, social media of bezig zijn met je hobby of sport.
Als je wat ouder bent, kom je opnieuw dingen tegen die nieuw zijn. De eerste keer dat je verliefd wordt bijvoorbeeld. Of misschien hebben veel leeftijdgenoten al verkering maar jij nog niet en vind je dat vervelend. En dan zijn er nog allerlei uitdagingen zoals alcohol/ drugs, seks en corona en alles wat daarmee gepaard gaat. Hoe ga je met deze dingen om? Dit soort zaken kunnen je behoorlijk in verwarring brengen en allerlei gevoelens teweeg brengen waar je je geen raad mee weet.

Ook al bedoelen volwassenen om je heen het goed, toch kun je het gevoel hebben dat ze (en dan vooral je ouders!) zich met je bemoeien en het beter denken te weten. Soms kan het fijn zijn als je bij iemand terecht kunt met je verhaal. Iemand die naar je luistert en die je helpt met de dingen waar jij hulp bij wilt.

Wat biedt een jongerencoach jou?

  • een vertrouwenspersoon
  • aandacht voor wat jou op dit moment bezig houdt
  • vaardigheden die je helpen om beter om te gaan met dingen die lastig voor je zijn
  • de mogelijkheid om je te ontwikkelen op jouw tempo en op jouw manier
  • steun en begrip, ook als je gevoelens laat zien die je normaal voor je houdt

Soms praat ik met jongeren, maar ik gebruik ook andere werkvormen. Daarbij kijk ik wat aansluit bij jou en wat helpt om je problemen op te lossen en weer goed in je vel te zitten.

Praktisch

Je kunt bij HaptonomiePlus in Nijmegen terecht als je ouders daar achter staan. Als je bij mij wilt komen, vindt er eerst een intakegesprek plaats met je ouders en jou samen. Daarin kijken we wat je hulp bij wilt en maken we een plan. Soms is één afspraak al genoeg, soms zijn er wat meer afspraken nodig.  Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelf beslissen of je wilt dat je ouders bij de hulp betrokken worden.

Heb je vragen? Stel ze hieronder gerust!

Contactformulier

    Wees welkom!

    Handtekening Charlot Matthijsse