Haptonomie kinderen

Afbeelding haptonomie voor kinderen bij HaptonomiePlus, jongen op bal met haptotherapeut Charlot Matthijsse

Haptonomie voor kinderen is een vorm van kindertherapie die geschikt in uiteenlopende situaties. Loopt je kind in zijn leven tegen dingen aan, zoals faalangst, slaapproblemen of gaat het om een andere reden niet goed met hem of haar? Dan kan ik mogelijk veel voor jullie betekenen. Tijdens de sessies onderzoeken we wat de oorzaak is achter de hulpvraag en het gedrag dat je kind laat zien. De basishouding van waaruit ik werk is dat ik je kind respecteer zoals het is, zodat je kind voelt dat het er helemaal mag zijn.  Dit wordt expressief gemaakt in de therapie in houding, beweging, mimiek, stem én de manier waarop je met anderen omgaat. Deze expressie is gedrag waaraan we af kunnen lezen hoe het met je kind gaat.

"We worden als voelers geboren en vaak tot denkers gemaakt".

We voelen, denken en handelen de hele dag. Deze drie aspecten beïnvloeden elkaar de hele dag door. De balans tussen doen, denken en voelen bepaalt het gedrag van het kind en hoe het zich ontwikkelt. Als deze balans er is, is er vaak niks aan de hand. Als je kind echter problemen ervaart, is er vaak een disbalans tussen denken, voelen en handelen te zien. Ik probeer erachter te komen waar de disbalans precies zit en wat je kind nodig heeft om deze te herstellen. De ervaring leert dat haptonomie bij kinderen snel effect heeft en op de langere termijn ook doorwerkt. Hier vind je meer informatie over haptonomie en wat het voor je kind kan betekenen.

Werkwijze

In de sessies onderzoeken we wat je voelt en wat we kunnen doen aan de dingen die je als niet fijn beleeft. Dit doen we met haptonomische spelvormen. Bij 85% van de kinderen worden de klachten verholpen door het doen van haptonomisch spel! Ik gebruik verschillende materialen en spelvormen, afhankelijk van de vraag. Omdat ouders/primaire verzorgers een belangrijke rol vervullen in het leven van hun kind, betrek ik hen als vanzelfsprekend ook bij de begeleiding. Jongeren vanaf zestien jaar mogen kiezen of ze dit willen. Als je kind hier start, stuur ik van te voren een vragenlijst op die je als ouders in kunt vullen. Zo ben ik alvast op de hoogte van belangrijke dingen en kunnen we in de eerste sessie al snel aan de slag.

Review

Ik kwam bij Charlot  omdat ik slaapproblemen had en erg onzeker was. Nu ben ik veel zelfverzekerder en gaat slapen veel makkelijker. Daar heeft Charlot me heel erg mee geholpen.
Bedankt voor je hulp Charlot. - meisje, 11 jaar

Hier vind je meer reviews.

Haptonomie voor kinderen kan helpen in veel verschillende situaties, zoals: 

- angsten, zoals faalangst of sociale angst
- stress, ook coronagerelateerde stress
- weerbaarder worden
- het leren uiten van gevoel
- slaapproblemen
- het leren omgaan met hoogsensitiviteit
- psychosomatische klachten
- agressief of teruggetrokken gedrag,
- moeite met eten
- (onverwerkte) trauma’s
- disbalans in cognitieve en emotionele ontwikkeling
- pestgedrag (pesters en gepesten)
- moeite met de hechting

Haptonomie voor kinderen bied ik ook aan bij Ik Ben Ik Doe in Beuningen. Wil je meer informatie over deze vorm van hulp? Neem dan gerust contact met me op en vraag naar de mogelijkheden.

Haptonomie kind en ouder(s)

Afbeelding haptonomie kind en ouder(s) bij HaptonomiePlus, moeder en dochter houden elkaar in evenwicht op spoor.

Kinderen opvoeden is leuk maar zeker niet altijd makkelijk. Lopen jullie tegen dingen aan in de ouder-kind interactie en woon je in (de buurt van) Nijmegen? Dan kan ik mogelijk veel voor jullie betekenen. Is je kind tussen de drie en acht jaar, dan is haptonomie voor kind en ouder(s) mogelijk. Samen met de ouder(s) en het kind bespreek ik welke vorm van begeleiding het beste aansluit en wenselijk is. Is je kind vaak boos of opstandig? Of vertoont je kind claimend gedrag, waarbij hij of zij erg aan je hangt en angstig is in het contact met andere mensen? Als dit gedrag langere tijd aanhoudt kan het belangrijk zijn om daar even extra ondersteuning bij te krijgen. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind zich goed kan blijven ontwikkelen. Kortom: als je hulp wilt voor je kind of de relatie met je kind wilt verbeteren, is haptonomie voor kinderen en ouder(s) mogelijk iets voor jullie.

  • Het is een speelse vorm van hulp
  • kortdurend en effectief is.
  • je krijgt handvatten hoe je met bepaald gedrag van je kind het beste om kunt gaan.

Lees hier meer over wat haptonomie is en wat het voor je kind en jou kan betekenen.

"Het was een cadeautje voor ons allebei om de sessies samen te doen. Mijn dochter vond het altijd leuk om naar Charlot te gaan. De oefeningen voelden voor haar als leuke spelletjes, maar gaven ook veel inzicht (zelfs voor een kind van 7!). Ik ben blij dat we dit traject (12 sessies) gevolgd hebben en zou het iedereen aanraden die een gevoelig kind heeft. Ik zou het überhaupt ieder kind gunnen om dergelijke lessen mee te krijgen in het leven". - Moeder van Lotte

Lees hier alle reviews.

Werkwijze haptonomie kind en ouder(s)

Haptonomie bij kinderen en ouder(s) is een mengvorm van haptonomie en Sherborne. Hierin  bied  ik spelvormen aan voor ouder(s) en kind waarbij afgestemd fysiek contact tussen ouder en kind de basis vormt. Deze vorm van haptonomie is geschikt voor kinderen tussen de drie en negen jaar. Tijdens deze sessies wordt snel duidelijk wat goed gaat en wat nog verder ontwikkeld mag worden. Spelenderwijs werken we aan de hulpvragen van het kind en/of de ouder(s). Daarbij werken we aan het verbeteren van de ouder-kindrelatie. Omdat ouders of verzorgers zo'n belangrijke rol hebben in het leven van hun kind, vind ik het essentieel om hen bij deze vorm van haptotherapie te betrekken. Samen met je kind doe je nieuwe ervaringen op waarbij je kind op een speelse manier werkt aan de dingen die hij of zij nog moeilijk vindt. De ervaring leert dat dit zorgt voor een verbetering van de ouder-kind relatie, waardoor een gezonde ontwikkeling bij je kind bevorderd wordt.

Soms maak ik opnames van de spelsessies. Na een aantal spelsessies vindt er een oudergesprek plaats, waarin ik videobeelden laat zien van de spelsessies. Het effect is vaak dat ouders op een andere manier leren kijken naar hun kind en de interactie tussen zichzelf en hun kind. Tijdens de oudergesprekken maken we een koppeling naar de dagelijkse opvoedsituatie. Naast inzichten die je opdoet, kun je als ouder handvatten krijgen hoe je op een goede manier met het moeilijke gedrag van je kind om kunt gaan. En zo verbetert de ouder-kind relatie en komt het kind beter in zijn/haar vel zit te zitten. Ouders ervaren weer dat opvoeden leuk is!

Haptonomie voor kind en ouder(s) kan onder andere helpen bij: 

- het verbeteren van de ouder-kindrelatie
- opvoedkundige vragen
- angsten van je kind of teruggetrokken gedrag
- agressief gedrag
- claimend gedrag
- hechtingsproblemen bij je kind

Naast haptonomie voor kinderen en haptonomie voor kind en ouder(s) bied ik kindercounseling aan. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact me op.

Terug naar Welkom bij HaptonomiePlus.